Sütés egészségesebben: 5 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki az airfryerünkből

Bár sokan megfogadják, hogy az új évtől egészségesebben étkeznek és többet főznek magukra, egy-két hónap elteltével nehéz megőrizni a motivációt, főleg, ha az előkészítés-ételkészítés-elpakolás több órát kitevő időigényéről beszélünk. Szerencsére az utóbbi évek sztárja, a forrólevegős sütő segítségével akár 15 perc alatt komplett ebédet készíthetünk magunknak, ráadásul a túlzott olajfelhasználást is megspóroljuk. A Rama most összegyűjtött pár tippet és receptet, hogyan hozzuk ki az airfryerünkből a maximumot a hétköznapok során is. Figyeljünk az egyensúlyra.

Igazítsuk a méretet az ételhez

Már az airfryer vásárlásánál érdemes alaposan átgondolni, hogy hány főre tervezünk benne ételeket készíteni. Egy közepes méretű készülék már ideális lehet két főnek is, de ha egymagunknak főzünk, akár egyszerre elkészülhet benne a köret és a feltét is. A gyerekes családoknak azonban érdemes lehet inkább az XL és XXL méretek között nézelődni, amelyek bár méretükből adódóan drágábbak, sok időt spórolhatunk velük, ha egy körben készül el az étel. Ajánlott az elkészített étel mennyiségét is felmérni, ugyanis ha nagyon telepakoljuk a sütő kosarát, akkor nem biztos, hogy egyenletesen készül majd az étel, így érdemes lehet gyakrabban megrázni. A legjobb textúra érdekében, ha időnk engedi, kisebb adagokban is sülhet az étel, így elkerülve, hogy az egymásra pakolt rétegek ne süljenek át megfelelően.

Ne essünk túlzásba a zsiradékkal

A forrólevegős sütők kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az ízletes fogások elkészítését anélkül, hogy nagy mennyiségű olajra lenne szükség. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden fogást teljesen zsiradék nélkül tudunk benne elkészíteni. A félkész, mirelit ételek elkészítéséhez általában nincs szükség plusz zsiradékra, mert ezek a termékek már elősütöttek. Amennyiben az egészségmegőrzés miatt választottuk a készüléket és friss zöldségeket, fehérjeforrásokat használunk, érdemes az előkészítéskor a hozzávalókhoz adni a választott zsiradékot. Így nem csak a kalóriatartalomra tudunk odafigyelni, de egyenletesebben sülnek majd a hozzávalók, és az ételt sem áztatjuk el túl sok olajjal. Összekeverhetünk például friss zöldfűszerekkel Rama vajalternatívát, majd ha ebbe beleforgatjuk a zöldségeket, fokozhatjuk az ízek komplexitását.

Az ideális hőmérséklet

Az ideális hőfok kiválasztásához érdemes figyelembe venni, hogy az airfryer működését tekintve hasonlít egy légkeveréses sütőhöz, azzal a különbséggel, hogy a térfogata jóval kisebb. Így az ételek a fűtőszál közelsége és a forró levegő gyors keringetése miatt hamarabb elkészülhetnek, mint egy hagyományos sütőben. Érdemes tehát, ha hagyományos receptet követünk, alacsonyabb fokozaton használni a készüléket, és rendszeresen ellenőrizni, nehogy megégjen az étel. Bizonyos ételeknél, mint például az édesburgonya, grillzöldségek, éppen a készülék ezen előnyeit tudjuk kihasználni, hiszen gyorsan ropogós és megfelelően átsült köretet készíthetünk.

A sültkrumplin túl

Ha már magabiztosan használjuk a készüléket, bátran kezdjünk el kísérletezni a grillzöldség-sültkrumpli-csirkemell hármason túl is. Bármilyen péksüteményt felfrissíthetünk például pár perc alatt, de félkész vagy fagyasztott zsemléket is meg tudunk sütni az airfryerben. Ha süteményre vágyunk, akkor sem kell feltétlenül bekapcsolni a sütőt, ami a nyári kánikulában is fontos szempont lehet. Szilikon formák segítségével gyorsan elkészülhet airfryerben a kedvenc muffinunk, azonban ha klasszikus receptet használunk (sütőmargarinnal), érdemes 10-15 Celsius-fokkal alacsonyabb hőfokon sütni, hogy véletlenül se égjen oda. De percek alatt isteni pirított magvakat is készíthetünk, vagy ezek kalóriaszegényebb változatát, például ropogós, fűszeres csicseriborsót is.

+1 Tisztítsuk rendszeresen a gépet

Fontos minden használat után megtisztítani az airfryert, mivel az olaj felgyülemlése miatt a készülék füstölni kezdhet. Bizonyos esetekben elég egy papírtörlővel eltörölni a kosarat és a fűtőszálat, de ha nagyon koszos a készülék, inkább mossuk el pár perc alatt kézzel. A legtöbb modellnek vannak mosogatógépben tisztítható alkatrészei, ezt azonban fontos mindig a használati útmutatóban ellenőrizni, nehogy véletlenül kárt tegyünk a készülékben.

Legfrissebb